PROCEDURI DENTARE

PROCEDURI DENTARE

Atunci când o persoană cu Duchenne este supusă anesteziei generale, există riscul unor probleme grave.

RECOMANDĂRI PENTRU PROCEDURILE DENTARE

Igiena dentară și îngrijirea corespunzătoare sunt extrem de importante și ajută la reducerea incidenței infecțiilor orale și respiratorii, în special a pneumoniei. În general, stomatologia poate și ar trebui să fie efectuată cu minim sau fără anestezie pentru a oferi pacientului confort maxim din punct de vedere fizic și emoțional. Anestezicele locale (de exemplu, novocaina, lidocaina) sau oxidul nitros inhalat (“gazul amuzant”) sunt în general sigure de utilizat la persoanele cu Duchenne, indiferent de funcția lor pulmonară sau de capacitatea de ambulare. Orice utilizare de oxigen trebuie să fie făcută cu atenție la persoanele cu Duchenne care nu pot să meargă și/sau au funcție pulmonară anormală.

Oxidul Nitros

Utilizarea anestezicelor inhalate (de exemplu, Halothane, Isoflurane, Seroflurane) poate duce la complicații grave. Una dintre complicații este rabdomioliza, care presupune dezintegrarea masivă a țesutului muscular scheletic, ceea ce poate deteriora în cele din urmă rinichii. Alte complicații pot include hiperkaliemia, care presupune eliberarea prea mult potasiu în sânge și poate duce la stop cardiac (“infarct miocardic”).

Oxidul nitros (“gazul amuzant”), folosit în procedurile dentare în cabinetul stomatologic de către un dentist observator, este o practică acceptată și sigură, chiar dacă este inhalat. Oxidul nitros este un anestezic inhalat frecvent utilizat în stomatologie, în centrele de urgență și ambulatorii.

Avantajele oxidului nitros includ:

  • Un profil de siguranță impresionant
  • Oferă o sedare minimă și moderată excelentă pentru pacienții anxioși
  • Este absorbit rapid și ușor în fluxul sanguin și creier, precum și eliminat ușor din corp
  • După administrarea oxidului nitros, pacienților li se administrează în general oxigen timp de 1–2-minute pentru a “curăța” gazul din sistemul respirator. Oxigenul este administrat într-un “sistem deschis” (amestecat cu aerul din cameră), astfel încât concentrația de oxigen nu este de 100%. Utilizarea “curățării cu oxigen” este, de asemenea, o practică sigură și adecvată pentru persoanele cu Duchenne.

Anestezicele Locale

În multe proceduri dentare, anestezicele locale sunt administrate prin injecție. Anestezicele comune includ Novocaina sau Lidocaina. Anestezicele locale sunt considerate sigure pentru utilizare în cazul persoanelor cu Duchenne.

Utilizarea oxigenului

Mulți părinți sunt îngrijorați când se menționează utilizarea oxigenului. Utilizarea oxigenului la un pacient ambulator cu funcție pulmonară normală nu prezintă amenințări semnificative. Utilizarea oxigenului devine o preocupare atunci când este destinat să trateze hipoventilația la un pacient neambulator cu funcție pulmonară scăzută.

Pacienții cu Duchenne care au disfuncție pulmonară (respirație anormală) ar trebui să ia în considerare primirea îngrijirii dentare care necesită anestezie generală într-un spital sau centru chirurgical cu un anestezist și echipament pentru monitorizarea funcționării respiratorii intraoperatorii și gestionarea potențialelor urgente respiratorii și cardiace.

Pacienții neambulatori cu Duchenne au mușchii respiratori slăbiți. Prin urmare, pe măsură ce boala avansează, devine dificil să tuși și să facă respirații profunde. Până la un punct, respirația superficială poate furniza organismului aport adecvat de oxigen și eliminarea adecvată a dioxidului de carbon. Această echilibrare delicată a oxigenului și dioxidului de carbon permite respirației să continue. Când se administrează oxigen suplimentar, această echilibrare delicată este perturbată. Centrul respirator poate să aibă impresia falsă că organismul are suficient oxigen, iar dorința de a respira scade. Fără respirație eficientă, dioxidul de carbon poate ajunge la niveluri periculoase (numită hipercapnie).

Oxigenul nu trebuie să fie administrat fără monitorizarea constantă a nivelului de dioxid de carbon (CO2) în respirația expirată (CO2 “end-tidal”) sau a nivelului de CO2 din sânge. Un nivel normal de CO2 expirat este cuprins între 30-45 mmHg. Un nivel de CO2 mai mare de 45 mmHg indică faptul că CO2 nu este eliminat din organism. Ventilația neinvazivă (Bi-PAP prin intermediul unui duze sau a unei canule nazale) va ajuta în procesul mecanic al respirației, administrarea de oxigen și eliminarea CO2.

FAPTE DE REȚINUT ÎN CAZUL PROCEDURILOR DENTARE

În general, stomatologia poate și ar trebui să fie efectuată cu cantitatea minimă de anestezie posibilă, oferind pacientului confort maxim din punct de vedere fizic și emoțional. Anestezicele locale, oxidul nitros și “curățarea cu oxigen” sunt sigure pentru cei mai mulți pacienți cu Duchenne, în special pentru cei care sunt ambulatori și au funcție pulmonară normală (respirație normală). Pacienții cu Duchenne care au disfuncție pulmonară (respirație anormală) ar trebui să ia în considerare primirea îngrijirii dentare care necesită anestezie generală într-un spital sau centru chirurgical cu un anestezist și echipament pentru monitorizarea funcționării respiratorii intraoperatorii și gestionarea potențialelor urgente respiratorii și cardiace.

Referinte

Becker DE, Rosenberg M, “Nitrous Oxide and the Inhalations Anesthetics,” Anesth Prog, 2008, winter, 55(4): 124-131.

“Respiratory Care of the Patient with Duchenne Muscular Dystrophy,” American Thoracic Society Document, Am J Respir Crit Care Med, 2004, 170: 456-465.

Birnkrant D, Panitch HB, Benditt JO, Boitano LJ, Carter ER, Cwik VA, Finder JD, Iannaccone ST, Jacobson LE, Kohn GL, Motoyama EK, Moxley RT, Schroth MK, Sharma GD and Sussman MD, “American College of Chest Physicians Consensus Statement on the Respiratory and Related Management of Patients with Duchenne Muscular Dystrophy Undergoing Anesthesia or Sedation,” Chest, 2007, 132:1977-1986.

Multumiri: Pulmonologists(Dr. Jonathan Finder, Dr. Hemant Sawnani, and Dr. Richard Shell), dentistry (Dr. Elizabeth Vroom), and anesthesia (Dr. Norbert Weidner)