UTILIZĂRI ALE OXIGENULUI ȘI MĂSURI DE PRECAUȚIE

UTILIZĂRI ALE OXIGENULUI ȘI MĂSURI DE PRECAUȚIE

Dacă nu există o monitorizare adecvată, administrarea de oxigen poate pune în pericol viața unei persoane care are miopatie Duchenne cu disfuncție pulmonară (probleme de respirație). Este important să respectați recomandările de mai jos pentru administrarea de oxigen suplimentar și monitorizarea atentă a dioxidului de carbon.

RISC DE INSUFICIENȚĂ RESPIRATORIE

Întrucât persoanele care suferă de miopatie Duchenne au mușchi respiratori slabi, diafragma lor nu se mișcă bine în sus și în jos, iar mușchii intercostali (mușchii care permit mișcarea pereților toracici) nu extind bine coastele. Prin urmare, pe măsură ce boala avansează, tusea, eliberarea căilor respiratorii și respirația profundă devin dificile. Respirația superficială poate asigura organismului un aport adecvat de oxigen și o eliminare adecvată a dioxidului de carbon. Acest echilibru fragil de oxigen și dioxid de carbon permite continuitatea respirației.

Atunci când se administrează oxigen în plus sau suplimentar, acest echilibru delicat este afectat Centrul respirator poate avea falsa senzație că organismul are suficient oxigen și că nu mai are nevoie să respire. În absența respirației, dioxidul de carbon poate ajunge la niveluri periculoase (numite hipercapnie) ce pot duce la deces.

ÎNGRIJIRI RECOMANDATE

Printre modalitățile de administrare a oxigenului suplimentar și de monitorizare a dioxidului de carbon în condiții de siguranță se numără:

  • Monitorizarea CO2 în aerul terminal-expirator: Oxigenul nu se administrează niciodată fără monitorizarea constantă a nivelului de dioxid de carbon (CO2) în aerul expirat (exhalat) („CO2 în aerul terminal-expirator”) sau a nivelului de CO2 din sânge. Un nivel normal al CO2 în aerul terminal-expirator se încadrează în intervalul 30-45 mmHg. Un nivel al CO2 mai mare de 45 mmHg este prea ridicat și semnalează că nu se evacuează CO2 din organism.
  • Testarea hemoglobinei: Hemoglobina din sânge devine saturată cu oxigen pe care sângele îl transportă în organism. În cazul în care se testează hemoglobina și se constată că nu este saturată cu oxigen, acest lucru poate fi un indiciu că există prea mult CO2 în organism și că în sânge nu ajunge suficient oxigen.
  • Asigurarea de ventilație neinvazivă: Bi-PAP prin intermediul unui accesoriu bucal sau al unei canule nazale va contribui la procesul mecanic de respirație, la furnizarea de oxigen și la eliminarea de CO2.

Nu uitați să înaintați aceste informații profesioniștilor în timpul unei urgențe și să le cereți să vă monitorizeze îndeaproape copilul.